Ari Wigelius

Blogi

Anna ääni tulevaisuudelle, palautetaan puolue takaisin juurilleen

Suomen sosialidemokraattisen puolueen linjaa on muutettava Rafael Paasion sanoin ”pari piirua vasemmalle”. Linja on valunut yhä enemmän oikeistolaisemmaksi viime vuosina. Voimme syyttää siitä porvarimediaa tai tietämätöntä kansaa, todellinen syy on kuitenkin meissä, puolueen jäsenissä. Katsomalla peiliin voimme todeta yhdessä, ettei puolueen organisaatio ole menneiden kultavuosien tasolla. Kauas on menty 70-luvun sosialidemokraattien ryntäyksistä opiskelijapolitiikassa tai kun kuuntelee tänä päivänä minkä työpaikan kahvihuoneen keskusteluja tahansa, ei demareita pidetä enää suuressa arvossa.

Perussuomalainen populismi jyllää, rasistit saavat kannatusta heikkoina aikoina ja Juha Sipilä on kaikkien mielestä kultapoika, vaikka hän ei ole tehnyt yhtään päätöstä suuntaan tai toiseen. Miten saamme nostettua itsemme tästä ahdingosta? Tekoja teemme oli tilanne mikä vain, kyse ei ole siitä, kyse on lähinnä puolueen imagosta. Vastuunkantaminen painaa kannatustamme alaspäin ja kaikki tekomme ovat vastustajien mielestä huonoja. Jokaisen tehtaan lopetuspäätös on meidän syytämme, jokainen tukipäätös on meidän syytämme. Solidaarisuus heikompia kohtaan ei ole suomalaisten mielissä tällä hetkellä, kun oma tilanne näyttää huonolta, silloin helposti sorrutaan menemään potkijoiden puolelle.  

Lue miten ajauduin mukaan politiikkaan.

Olen ollut aktiivinen poliittisessa toiminnassa viimeisen kahden vuoden ajan. Liityin puolueeseen vuoden 2010 lopulla, kun näin etteivät riviammattiyhdistysaktiivit pääse vaikuttamaan suuriin päätöksiin, vaan voivat vain valittaa jo tehtyjä päätöksiä. Halusin siis olla vaikuttamassa päätöksiin päätöksenteon ytimessä ja uskon edelleen vahvasti olevani oikealla tiellä. Monipuolinen tiedonsaanti on tärkeää, joten pyrin olemaan jatkuvasti erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä. Matkallani olen tavannut ihmisiä, jotka ovat oivaltaneet nopeasti pyrkimykseni ja he ovat myös tulleet mukaan taistoon paremman huomisen puolesta.

Oma isäni, joka on pitkän linjan vasemmistolainen, innostuu aina nähdessämme keksimään kaikki mahdolliset epäkohdat demareista, kuinka olemme pahempia porvareita kuin kokoomuslaiset. Itse olen kuitenkin ylpeä sosialidemokraatti ja voin monen aktiividemarin olevan todellisia vasemmistolaisia vaikuttajia. Meitä on kuitenkin vuosi vuodelta yhä vähemmän, vuonna 2024 puolueen aktiivijäsenistä suurin osa on jättänyt luottamuspaikkansa ja jäljelle jäävät seuraavat sukupolvet, eikä meidän nuorten määrässä puolueessa ole hurraamista. Me kaikki aktiivit tiedämme tämän.

Miten saadaan vastuunkantajia mukaan puolueeseen tulevaisuudessa? Yhtenä tärkeänä väylänä näen edessä olevan puoluekokouksen. Olin viime puoluekokouksessa Helsingissä paikalla seuraajajäsenenä, mikä oli erittäin hieno kokemus. Pääsin tapaamaan monia puolueessa vaikuttavia aktiiveja ympäri Suomen. Heistä monen kanssa olen yhä tekemisissä, niin internetin kautta kuin nähden heitä eri tapahtumissa. On ollut vaikuttavaa tuntea se yhteenkuuluvuuden tunne, kun olen päässyt keskustelemaan ajankohtaisista aiheista tai kuinka ei tarvitse olla pyytelemässä anteeksi sitä että olen demari. Intohimo sosialidemokratian vahvaan aatteeseen elää meidän sisällä, nyt vain meidän tarvitsee vapauttaa se aito tunne kaikkien tiedettäväksi. Minä en ole peittelyt omaa intoani ajaa aatteitani, kuten monet teistä ovat varmaan huomanneetkin.

Antti Rinteen lähdettyä SDP:n puheenjohtajakisaan, olemme saaneet nähdä lehdissä ja televisiossa erilaisia arvioita puolueen tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Media on keskittynyt Urpilaisen ja Rinteen henkilökuvan nostattamiseen, sen sijaa meidän puolueen jäsenien tulisi miettiä koko puolueen tilaa, ei vain miettimään puheenjohtajan nimeä. Itse haluan koko puoluekentän heräävän ajattelemaan yhteiskunnan ulkopuolelle jääneiden ihmisten kohtaloa, voisimmeko tehdä heidän puolesta enemmän kuin nyt teemme? Minusta me voisimme ja minä lupaan tehdä lopun elämääni joka päivä töitä sen eteen, ettei kukaan meistä jäisi yhteiskunnan ulkopuolelle. Minulle jokainen ihmiselämä on yhtä arvokas. Meitä sosialidemokraatteja tarvitaan puolustamaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Ei anneta unelmien sortua nuorten mielissä ennen kuin ne edes syntyvät.

Ari Wigelius
Tampere

Tampereella SDP:n puoluekokousedustajan paikoista käydään jäsenäänestys verkossa 24.2.- 9.3.2014 välisen ajan. Perinteinen uurnavaaliäänestys on käynnissä 13.- 16.3.2014 välisen ajan ja äänestyspaikkana toimii Tampereen Työväentalo. Minusta kaikista tärkeintä vaaleissa olisi äänestysprosentin nouseminen mahdollisimman korkealle ja että valittavat 20 puoluekokousedustajaa edustaisivat puoluetta puoluekokouksessa suurella tunteella. Annetaan aatteen elää meissä vahvasti.

Olen tavattavissa 3.3. maanantaina puoleen teltalta maanantaimarkkinoilla klo 10- 14 välisen ajan, Jari Niemelän Mansevisassa Teatterikulmassa 5.3. klo 18 alkaen. Mikäli et koe tuntevani minua vielä hyvin, niin voit käydä lukemassa Minun tarinani kotisivuiltani, kirjoitin oman tarinani niin avoimesti kuin pystyin. Minuun voi myös olla puhelimitse tai sähköpostitse yhteydessä. Puhelinnumeroni on 0408319007 ja sähköposti ari.wigelius@gmail.com. Toivottavasti kuulen sinun kantasi SDP:n tulevaisuudesta.