Alijäämää ei tule siirtää tuleville sukupolville

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Jouni Markkanen vaatii demareiden hoitavan Tampereen talouden kuntoon. Olen imarreltu tästä vastuunsiirrosta, jonka otamme vastaan pormestaripuolueena. Pormestarin johdolla Tampereella on tehty tällä valtuustokaudella laajasti yhdessä hyväksyttyä koalitiopolitiikkaa. Ilman suuria riitoja on viety kaupunkia vauhdilla eteenpäin.

Markkasen ehdotukset toimintatapojen muutoksista otan lämmöllä vastaan. Valitettavasti nämä toimet eivät kuitenkaan auta ensi vuoden budjettia suunnitellessa, koska isossa mittakaavassa muutokset ovat hitaita. Ihmettelen tosin, miksei näitä ehdotuksia ole tullut tällä valtuustokaudella aikaisemmin, kun palveluista leikattiin rajulla kädellä, silloin kokoomus ei esittänyt alijäämäistä budjettia leikkauksien sijasta.

Yhdessä saamme aikaa enemmän kuin tekemällä politiikkaa vain omia eturyhmiä ajatellen. Kokoomus ymmärrettävästi on huolissaan verotuksen tasosta, koska hyvätuloiset maksavat kuntaveroa enemmän kuin pienituloiset. Palveluiden leikkaukset eivät kosketa heidän kannattajiaan yhtä rajusti. Hyvätuloinen voi mennä Mehiläiseen samana päivänä saamaan hoitoa, kun pienituloinen jää odottamaan lääkäriaikaa.

Sosialidemokraattisessa arvomaailmassa arvostetaan työtä ja inhimillistä huolenpitoa maan kansalaisista. Puntaroimme vaativassa taloudellisessa tilanteessa tätä tasapainoa, koska ilman työpaikkoja ei ole myöskään palveluita. Kaupunkilaisia on sivistettävä ja hoidettava, että meillä on tulevaisuudessa työmarkkinoilla hyvinvoivia korkeakoulutettuja työntekijöitä.

Kaupungintalous on mahdollista saada tasapainoon veroja korottamalla, mutta todennäköistä on, että sote-menojen kasvun myötä tasapainoon pääseminen vaatii juuri toimintatapojen muutoksia ja tehokkaampaa talouden seurantaa kuukausittain. Veronkorotus on viimeinen vaihtoehto demareille, koska palveluista ei löytynyt lautakunnista enää merkittäviä tehostamisen kohteita.

Ari Wigelius (sd)
Kaupunginvaltuutettu

Kommentit

Jätä kommentti