Aktiivimalli on työttömien kyykyttämistä

Työttömien kyykyttämiseen kehitetty aktiivimalli sai kansanedustaja Harri Jaskarin(AL28.12.) tunteelliseksi. Ymmärrän omatunnon kolkuttavan varsinkin näin joulun aikaan. Itseä voi huijata, mutta ei kansalaisia. Laaja julkisuus on nimittäin herättänyt ihmiset vastustamaan aktiivimallia.

Aktiivimallia vastaan perustettiin kansalaisaloite heti seuraavana päivänä, kun eduskunta hyväksyi 19.12. kokoomuksen, keskustan ja sinisten kansanedustajien voimin työttömien kyykyttämisen. Kansalaisaloite on saanut uskomattoman hyvän vastaanoton joulun hiljaisina välipäivinä, jo yli 35000 kansalaista on lähtenyt puolustamaan työttömien oikeutta inhimilliseen ja reiluun kohteluun.

Työttömyysturvan leikkaus vie työttömiltä uskon paremmasta tulevaisuudesta, eikä kovienkaan ponnistelujen jälkeen odota palkinnoksi työttömyysturvan leikkausta. Hakemus hakemuksen perään, eikä edes vastausta työnantajilta.

Arki on pysäyttävä, kun työtön huomaa, ettei oma toimeliaisuus auta yhtään. Palkaton työ voi tuntua aluksi piristävältä pitkän työttömyysjakson jälkeen, mutta ajan kuluessa jokainen haluaa palkkaa tekemästään työstä.

Ymmärrän Jaskarin huolen työttömien saamiseksi töihin, mutta keinoista olen eri mieltä. Sosiaaliturvan heikentäminen ei lisää työpaikkoja. Kilpailukykysopimus heikensi työntekijöiden ansioita, eikä tuonut yhtään työpaikkoja. Kokonaisuutena maan hallituksen työllistämistoimista näkyy etäisyys työmarkkinoiden pelisäännöistä. Keppiä kepin perään työttömille, mutta porkkanaa saavat vain kaikista rikkaimmat.

Suomi täytti 6.12.2017 sata vuotta ja suurimpana ihmeenä pidämme kansalaistemme tasa-arvoista mahdollisuutta pärjätä elämässä. Työttömien aktiivimalli on yksi esimerkki maan hallituksen pyrkimyksistä hajottaa maan yhtenäisyyden tunnetta, meitä voi uhata vuoden 1918 kansalaistaisteluiden uusinto tulevaisuudessa, mikäli emme pidä huolta eriarvoisuuskehityksen pysäyttämisestä.

Ari Wigelius
kaupunginvaltuutettu (sd)

Kommentit

Jätä kommentti