Ari Wigelius

Blogi

79601

 Kirjoitus on julkaistu Aamulehden Lukijat-palstalla 2.11.2012

Otsikko ei ole uusi postinumero Tampereella, vaan määrä äänestäjiä jotka jättivät äänioikeutensa käyttämättä kunnallisvaaleissa. Miksi näin valtava määrä äänestäjiä jätti sitten äänestämättä näissä vaaleissa Tampereella? Mietitäänpä mitä linjanvetoja Tampereen kaupunginvaltuusto tekee vuosina 2013-2016: Esimerkiksi pidetäänkö terveydenhuolto täällä julkisena vai yksityisenä? Jatketaanko innokasta palveluiden ulkoistamista? Rakennetaanko rantaväyläntunneli? Tai ihan yksinkertaisimmillaan miten saada yhteys päättäjiin, kun tiedät keitä siellä valtuustossa on, niin voi saada paremmin äänensä kuuluviin! Moniko näistä 79601 äänioikeutetusta tietää keitä valittiin valtuustoon? Montaako heitä oikeasti edes kiinnostaa se? Juuri se minua tässä huolestuttaa, kuinka moni jättää äänioikeutensa käyttämättä ilman huolen häivää.

Tampereella moni nuori jätti äänestämättä, syynä toki voi olla myös se, ettei vaaleissa puhuttu heille tärkeistä asioista. ”Ne lupaa kaikkea ennen vaaleja, mutta vaalien jälkeen heistä taas kuulu neljään vuoteen mitään.” ”Miksi äänestäisin, kun muutenkin minun elämäni on ihan tyhjää.” ”Ei paljon kiinnosta.” Tälläisiä mietteitä nuorilla oli vaalien aikana. Mutta pitäisikö myös äänestäjillä olla vastuu siinä, että tuo omia tärkeitä asioita ehdokkaille esiin? Kyllä! Monia asioita on helppo viedä eteenpäin byrokratian rattaissa ja jopa toteuttaa. Kyse on vain monesti tahdosta asian toteuttamiseksi. Ymmärrän ettei vastuun kantaminen yhteiskunnassa ole aina helppoa, varsinkin kun tuntuu ettei itse saa mitään takaisin. Tampereella esimerkiksi liian moni työtön nuori tuntee itsensä tällä hetkellä hylätyksi, ei anneta mahdollisuutta päästä töihin tai jos saa mahdollisuuden, niin kyseessä on harjoittelupaikka, lyhyt määrä-aikainen tai vuokratyö. Nuoret, teidän pitää antaa pahoinvointinne kuulua, ehkä äänestämättä jättäminen oli eräänlainen mielenilmaus. Mutta itse kaipaisin teidän ääntänne enemmän kuuluviin, älkää alistuko päättäjien edessä, vaan tulkaa rohkeasti esiin.

Seuraaviin kunnallisvaaleihin on aikaa neljä vuotta ja haastan teidät kaikki iästä riippumatta ottamaan yhteyttä Tampereen päättäviin elimiin. Tuokaa mielipiteenne esiin teille tärkeistä asioista. Itse näen kuinka helposti voi saada aikaan muutoksen, kunhan vain ensin itse uskoo siihen. Minä uskon parempaan huomiseen ja niin uskoisitte tekin, jos näkisitte saman kuin minäkin. Ottamani askeleet vuoden aikana politiikassa ovat yllättävän pieniä, enkä koe olevani mikään supersankari, vaan ihan tavallinen tamperelainen.

Ari Wigelius
Tampereen Demarinuorten hallituksen jäsen